Istoricul comunității Popa Tatu
ÎNCEPUTURILE

Printre participanţi se aflau și viitorii lideri şi predicatori adventişti: Ştefan Demetrescu şi Petre Paulini. Credincioşii din Strada Berzei, împreună cu cei din comunitatea Bucureşti Nord (lângă Podul Basarab), au constituit nucleul viitoarei biserici din strada Popa Tatu.
Locul casei de rugăciune era pe terenul unui fost hangar, contruit între anii 1869-1879, în care, pe timp de iarnă, erau adăpostite, reparate, vopsite şi pregătite bărcile pentru o nouă lansare la apă, chiar pe lacul Cişmigiu. În ziua de 30 august 1921, stăpânul hangarului, domnul Huterer, care cunoştea idealurile Bisericii Adventiste, a vândut (după alţii „a donat”) proprietatea sa pentru folosul cultului.
Planurile iniţiale pentru cele două corpuri de clădire s-au orientat spre amenajarea unui sanatoriu, după modelul caselor de sănătate adventiste din America şi nordul Europei. Însă acest proiect nu s-a putut realiza, aşa că s-a luat decizia de a se amenaja o casă de rugăciune.
PERIOADA INTERBELICĂ


Merită să remarcăm spiritul vizionar al acelor pionieri adventişti care au proiectat clădirea, întrucât ei au amenajat săli care păreau mult mai mari decât nevoile. Abia după 40 de ani, când numărul de credincioşi ajunge la 350, sala îşi atinge capacitatea. Iar dupa alţi 10 ani, în 1974, depăşea 700 de credincioşi.




PERIOADA POSTBELICĂ
Imediat după război a urmat o perioadă de mare efervescenţă spirituală şi misionară. Credincioşii erau activi în viaţa socială, muncind cu energie pentru a se îndepărta distrugerile războiului. De asemenea tinerii şi corul vizitau bisericile din jurul capitalei, ducând un mesaj de credinţă şi speranţă.
Din timp în timp s-au întreprins lucrări de renovare şi extindere, în ciuda spaţiului foarte limitat. În anul 1960, în timpul pastorului Gheorghe Strîmbu, în clădire s-a introdus încălzire cu gaze. Doi ani mai târziu, s-a înălţat acoperişul, dându-i-se forma caracteristică şi s-au extins sălile de curs (aşa numitele „aule”). S-au efectuat modernizări repetate, iar pentru o asemenea lucrare, pastorul Apostol Chelbegeanu a fost judecat şi condamnat în 1964 la trei ani de închisoare.
Câţiva ani mai tarziu, la începutul anilor ’70, când biserica era păstorită de Alexe Constantin, iar prim-diacon era Pavel Ioan, a fost lărgită garderoba şi apoi a fost montat parchet în toată sala şi în anexe. În perioada când pastor al bisericii era Niculescu Teodor a fost înălţată partea din faţă, construindu-se aula 2, şi apoi s-a lărgit sala cu circa 2 m introducând balconul în sala de cult. Anii 1970 au adus un nou vârf al vieţii spirituale şi misionare, când predicarea curajoasă a pastorului Constantin Alexe, în mod special explicarea profeţiilor în contextul contemporan, devenise un reper spiritual şi chiar o sursă de speranţă că dictatura atee nu avea să fie veşnică.
În ultimii ani, o parte a credincioşilor noştri a contribuit la formarea altor biserici: Voluntari, Militari, Bragadiru.
În prezent, comunitatea noastră numără peste 500 de membri.
. . .
Pastorii care au slujit comunitatea Popa Tatu
- Petre P. Paulini
- Alecu Darie
- Vasile Tolan
- Petre Hermann
- Ioan Bauer
- Petre Păunescu
- Dumitru Paraschiv
- Constantin Munteanu
- Leon Bălan
- Constantin Popescu
- Vlad Mocanu
- Gheorghe Baciu
- Nicolae Marinescu
- Ilie Gheorghișor
- Gheorghe Graur
- Dumitru Popa
- State Ștefănescu
- Iosef Rânea
- Pompiliu Sersea
- Victor Diaconescu
- Rene Paulini
- Ignat Iorga
- Victor Marinescu
- Gheorghe Strâmbu
- Andrei Bălan
- Dumitru Ghircoiaș
- Ioan Zăbavă
- Apostol Chelbegean
- Mihail Manea
- Pavel Ghioaldă
- Hrant Artinian
- Constantin Alexe
- Adrian Bocăneanu
- Romulus Chelbegean
- Nicolae Delicote
- Teodor Niculescu
- Aurel Ionică
- Ioan Ciucă
- Ioan Soare
- Constantin Tolici
- Teofil Petre
- Virgil Peicu
- Cristian Voicu
- Lucian Jarnea
- Valeriu Petrescu
- Erwin Kestner
- Vadic Tănase
- Laurențiu Ionescu
- Lucian Cristescu
- Marius Stancu
- Laurențiu Moț
- Adrian Bocăneanu
- Daniel Duță
- Gabriel Ișvan
- Danuț Bărcăcianu
- Gabriel Dincă